Kennis

Investeren met Energyblocks is niet moeilijk. Op deze pagina leggen we zo helder mogelijk uit hoe je dit kunt doen en wat investeren in Energyblocks betekent in relatie tot de Europese energietransitie.

Energyblocks werkt met obligaties en certificaten van aandelen

Wat zijn obligaties

Een obligatie is een financieel product waarbij jij als belegger geld uitleent aan Energyblocks. In ruil daarvoor ontvang je rente. We noemen dat ook wel de “coupon’. Een obligatie is dus niets anders dan een lening, om precies te zijn een gestandaardiseerde lening waarin meerdere kopers van de obligatie tezamen geld uitlenen aan de uitgevende instelling. Doorgaans wordt de obligatie bij het einde van de looptijd in zijn geheel afgelost. Er zijn ook obligaties die aflossen over de looptijd. Totdat de obligatie is afgelost wordt door de uitgevende instelling periodiek rente betaald over de uitstaande hoofdsom van de obligatie. 

Wat zijn certificaten 
van aandelen

Certificaten van aandelen zijn waardepapieren verbonden aan aandelen in een onderneming. Certificaten volgen de waarde(ontwikkeling) van die aandelen. De aandelen, uitgegeven door de onderneming, worden gehouden door een stichting administratiekantoor (“StAK”) die vervolgens op haar beurt de certificaten op die aandelen uitgeeft. Het stemrecht van de aandelen blijft bij de StAK. Een certificaathouder heeft wel recht op het dividend dat op de aan de certificaten verbonden aandelen wordt betaald. Als certificaathouder wordt je dus geen aandeelhouder van de onderneming zoals dat bij houders van gewone aandelen wel het geval is.

Hoe werkt het verdienmodel van duurzame energie

Energiebedrijven verdienen geld door het verkopen van stroom. Energiebedrijven produceren energie of kopen stroom in, die vervolgens verkocht wordt. Energiebedrijven kunnen op de consumentenmarkt of op de groothandelsmarkt opereren. Energyblocks opereert strikt op de groothandelsmarkt. Wij verkopen geen stroom aan particulieren.

Energyblocks realiseert en exploiteert zon- en windparken. De geproduceerde stroom verkopen wij in de groothandelsmarkt aan het “net”, oftewel aan energieleveranciers, of direct aan zakelijke grootverbruikers. De prijs voor een geproduceerde kilowattuur is afhankelijk van de vraag en het aanbod in de markt. Duurzame energieprojecten krijgen over het algemeen een gereguleerd vast tarief voor de geproduceerde energie. Het specifieke mechanisme verschilt per lidstaat van de Europese Unie.

Wat zijn de doelstellingen van de Europese Unie

In de meest recente richtlijn voor hernieuwbare energie van 2023 is de doelstelling voor hernieuwbare energiebronnen voor 2030 verhoogd van 32% naar 42,5% (bindend) met een streven naar 45%. Dit betekent dat het aandeel hernieuwbare energie in het bruto-energieverbruik 45% moet zijn. In 2022 was hernieuwbare energie nog goed voor een aandeel van 23%. In de eerste helft van 2024 werd grofweg 30% van alle in de EU opgewekte elektriciteit met zon en windenergie gedaan. De herziening van de richtlijn voorziet in de versnelling van de procedures voor het verlenen van vergunningen voor het ontwikkelen en realiseren van nieuwe hernieuwbare energiecentrales. De uitvoering van de richtlijn is per lidstaat geregeld. De (uitvoering van de) procedures zijn daarmee onderhevig aan de nationale wetgeving en de lokale uitvoering daarvan, mede gegeven het politieke klimaat in die lidstaat.

Hoe zit dat met de congestie van het stroomnet

Netcapaciteit is de maximale hoeveelheid elektriciteit die het elektriciteitsnet kan transporteren en distribueren. De capaciteit op het stroomnet is beperkt. Vergelijk het met een file op de snelweg; bij een te groot aanbod van verkeer op de weg loopt het verkeer vast. Om dit op te lossen dient capaciteit uitgebreid, of dient het aanbod gereguleerd te worden. Dit noemen we ook wel “curtailment”. Dat betekent dat bij een hoge belasting op het net bepaalde toeleveranciers tijdelijk worden uitgesloten. De regels en gevolgen hiervan verschillen per lidstaat van de Europese Unie, maar congestie is een EU breed probleem als gevolg van de toenemende elektrificatie, de toenemende energievraag en de voorrang van hernieuwbare energiebronnen boven conventionele bronnen.

Energyblocks speelt op deze problematiek in door te innoveren in hybride energiesystemen. Door het fysiek en virtueel koppelen van verschillende projecten met verschillende technologieën en te combineren met batterijtechnologie kan een meer optimaal energiesysteem gecreëerd worden dat meehelpt de balans in het elektriciteitsnet te bewaren. Alle projecten van Energyblocks hebben een eigen netaansluiting met een gegarandeerde capaciteit.

Hoe gaat de ontwikkeling van duurzame energieprojecten

Het realiseren van energieprojecten is een traject van de lange adem. Met name de ontwikkeling en niet zozeer de bouw van een energieproject vergt veel tijd. Afhankelijk van de technologie neemt de realisatie van een project, van ontwikkeling tot aan bouw en de start van de exploitatie, tussen de 2 en 10 jaar in beslag. Met name het planologische en politiek-bestuurlijke proces is maatgevend voor de doorlooptijd van de realisatie. Wanneer wij grip op een locatie hebben gerealiseerd gaat veel van de ontwikkelingsinspanning zitten in de sociaal-maatschappelijke context en bestemmingsplanwijziging. Daarnaast zijn er de nodige onderzoeken nodig. Er vindt een inventarisatie van ecologische, biologische, geografische of geologische gegevens plaats, meestal door middel van veldonderzoek. Pas als alle onderzoeken positief zijn afgerond kunnen de vergunningen worden aangevraagd. Na verlening van de vergunningen kan financiering worden aangevraagd en wordt de bouw van een project gerealiseerd, dat afhankelijk van omvang en technologie een aantal maanden tot een jaar in beslag neemt.

Hoe financiert energyblocks haar projecten

Een project wordt gefinancierd met eigen vermogen, aandeelhoudersleningen en bankfinanciering. Gedurende de exploitatie van dat project wordt over de financiering rente- en aflossing betaald. De winst komt toe aan het eigen vermogen.

Onze obligaties financieren grotendeels operationele projecten. De obligaties worden gebundeld waardoor deze gedekt worden door de inkomsten uit alle projecten die met middelen uit deze obligaties zijn gefinancierd, en niet strikt afhankelijk zijn van specifieke projecten. Met certificaten van aandelen is het mogelijk mee te investeren in eigen vermogen van een project of bundel projecten.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mee investeren met energyblocks?

+ -

Maak eenvoudig een account aan op my.energyblocks.nl en verifieer jouw email. Maak je account compleet door jezelf te verifiëren en je bank rekening te koppelen. Dit gaat heel snel en duurt slechts enkele minuten. Vervolgens kun je een uitgifte selecteren en daar tref je alle benodigde informatie voor het maken van een goede overweging of deze investering bij jou past. Als je vervolgens wil investeren dan kun je eenvoudig selecteren hoeveel obligaties of certificaten van aandelen je wilt kopen en betalen kun je doen met iDeal of per bank overschrijving. De rente, dividend en aflossing ontvang je vervolgens rechtstreeks op je bankrekening!

Kan ik ook investeren met een zakelijk account?

+ -

Jazeker. Bij het aanmaken van een account kun je de optie "zakelijk account" selecteren. Onthou dat je hiervoor ook een LEI-code nodig hebt. Voor meer vragen over het opzetten van een zakelijk account kun je contact opnemen met invest@energyblocks.nl.

Hoe ontvang ik rente of dividend?

+ -

De rente en aflossing van obligates of het dividend op certificaten van aandelen wordt rechtstreeks gestort op het bankrekening nummer welke is gekoppeld aan jouw account. Het rekeningnummer van je account kun je eventueel wijzigen in je account instellingen.

Is energyblocks gereguleerd?

+ -

Nee, energyblocks is niet gereguleerd door de AFM en opereert onder de vrijstelling voor vergunnnings- en prospectusplicht. Echter, al onze uitgiften worden gemeld bij de AFM en daarnaast bieden wij uitgebreide investment memorandums en overige (financiële) documenten zodat jij een weloverwogen investeringskeuze kunt maken.

Maakt energyblocks gebruik van de blockchain?

+ -

Ja, energyblocks gebruikt de blockchain voor het bijhouden van het register wie welke obligaties en/of certificaten van aandelen heeft. Als gebruiker merk je hier niets van want je investeert via je bankrekening en ontvangt ook het rendement op je bankrekening. Het gebruik van de blockchain stelt ons echter in staat om op efficiente wijze en tegen lage kosten de obligaties en certificaten van aandelen aan te bieden aan het publiek. Daarnaast blijven wij innoveren op dit gebied waardoor wij in de toekomst unieke functionaliteiten kunnen aanbieden.

Energyblocks gebruikt de blockchain Fantom (binnenkort Sonic). De blockchain transactie van iedere aankoop is zichtbaar op de project pagina in my.energyblocks.nl en je profiel. Op die manier kun je ook zelf controleren dat je jouw obligaties of certificaten van aandelen ook daadwerkelijk hebt ontvangen!

Ik heb een vraag over een investering kan ik met iemand spreken?

+ -

Natuurlijk kan dat! Wij staan je graag te woord op 085 060 9396 of stuur een email naar invest@energyblocks.nl.

Meer informatie over deze uitgifte ontvangen?

Vul je gegevens in en ontvang direct de brochure

Dank voor het achterlaten van uw gegevens. U ontvangt een e-mail met de brochure.

Plan een afspraak